Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Китай облекчава дълговете на най-бедните страни

До момента над 40 държави са поискали да забавят официалните двустранни плащания по дългове на стойност 5 млрд. долара

Китай облекчава дълговете на най-бедните страни

Снимка: Bloomberg

Китай обяви, че е подписал повече сделки за замразяване на дълга с по-бедните държави и настоя за по-тясно сътрудничество между най-големите световни икономики в опит да се облекчи фискалната тежест на страните, борещи се с пандемията от коронавирус, съобщава Bloomberg.

„Подписахме споразумения за облекчаване на дълга с повечето държави, които го поискаха, и провеждаме консултации с останалите страни“, обявиха от китайското външно министерство.

В допълнение, китайските власти ще отсрочат дълговете на затруднени държави-длъжници в съответствие с условията на инициативата на Г-20 за спиране на плащанията по обслужване на дълга за най-бедните държави в света.

Още по темата

Изявлението идва две седмици преди министрите на финансите на Г-20 и централните банкери да се съберат на извънредно заседание, за да обсъдят следващата фаза за облекчаване на дълга. До момента над 40 държави са поискали да забавят официалните двустранни плащания по дългове на стойност 5 млрд. долара.

След известна опозиция, развиващите се икономики, водени от Китай, най-големият официален заемодател в света, се споразумяха за обща рамка за преструктуриране на двустранния дълг на последното заседание на министрите от Г-20 този месец. Групата също удължи облекчаването на дълга поне до първата половина на 2021 г.

Директорът на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева заяви в петък, че според нея облекчението на дълга е трябвало да бъде удължено с цяла година. "Шест месеца ще бъдат само временна почивка и в крайна сметка някои държави ще трябва да реструктурират дълга си", каза Георгиева в онлайн събитие, организирано от Центъра за глобално развитие, базиран във Вашингтон.

По статията работи: Веселина Василева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Азия
Общо 337 души са осъдени на доживотен затвор заради опита за преврат в Турция